Tijdens een gemiddelde werkweek ontvangt Plukkruidje nu zo’n tienduizend verpakte theezakjes uit Ethiopië. Het heeft wel even geduurd voordat we op het punt kwamen waar we nu staan. Er was zelfs een moment waarop we overwogen te stoppen.

Door stug door te blijven zoeken naar de perfecte plek voor een theeplantage, vond ik uiteindelijk de oplossing.

Heerlijke zomermaanden

Het telen van de kruiden van Plukkruidje begon in eerste instantie in Nederland. Het testen van de kruiden leidde tot zeven verschillende smaken, gebaseerd op achttien verschillende kruiden. Kruiden telen verloopt in de zomermaanden uitstekend. Tijdens onze eerste zomer kregen we zelfs ondersteuning van uitzendkrachten die ons hielpen met het verpakken daarvan.

Barre wintermaanden

Tijdens de daaropvolgende winter bleven de regenwolken boven onze kassen hangen en daarmee ook boven onze toekomstdroom. Door het natte weer werden de kruiden zeer vochtig en het klimaat was niet warm genoeg om de kruiden op te laten groeien. Vanuit de overtuiging dat we geen bestrijdingsmiddelen wilden toepassen, hadden we twee opties: kruiden inkopen bij de groothandel of naar het buitenland uitwijken.

Ethiopië

Inkopen bij een groothandel maakt het lastig te achterhalen waar je product nu echt vandaan komt en hoe de leverancier te werk gaat. Precies op het juiste moment kwam een kennis uit het Westland naar ons toe. Hij runde een bloemenkwekerij in Ethiopië en daar was precies genoeg ruimte over om een theeplantage in te richten en kruiden te gaan testen. We besloten er voor te gaan. Het testen ging goed en ik besloot de teelt van de kruiden te gaan managen op afstand, door iedere drie maanden naar Ethiopië te vliegen.

Stoppen

De kwaliteit van de kruiden verdubbelde, maar mensen aansturen op afstand is lastig. Daarom schakelde ik de kennis van iemand anders in. Zodra zich problemen voordeden met de teelt, kon hij vragen voor me beantwoorden. Deze man was van onschatbare waarde voor me en daarom heb ik op het punt van stoppen gestaan op het moment dat hij wegviel.

Op zoek

En weer stond ik voor een keuze: een nieuwe kas bouwen of een grotere theeplantage zoeken. Het stukje kas waar onze planten stonden, was net iets te klein omdat overal bloemen groeiden. Op die grond kun je niet zomaar beginnen met het telen van kruiden. Ik besloot de kruidenteelt helemaal uit handen te geven en mensen te gaan opleiden. Van de Nederlandse ambassade in Ethiopië ontving ik een lijst met kruidenplantages. Dat was het moment waarop het succes van Plukkruidje duidelijkere vormen aannam. Hoe we uiteindelijk de beste oplossing vonden, vertel ik je in het volgende blog.