Over hete kolen lopen bij een temperatuur van 700 graden Celsius. Het klinkt als een idee dat je zo snel mogelijk weer uit je hoofd wilt zetten. Toch heb ik het gedaan, tijdens mijn bezoek aan New York waar ik vier dagen een seminar van Tony Robbins heb gevolgd.

In die paar dagen tijd gaf hij me nieuwe inzichten die ik meteen op mijn bedrijf kan toepassen.

Uitgeslapen

Tijdens het vierdaagse seminar van Tony Robbins kun je maar beter uitgeslapen aan het ontbijt verschijnen. Iedere cursusdag duurt zo’n dertien uur, zonder pauze. Erg vond ik dat niet, integendeel. Iedere dag was voor mij een geweldige ervaring.

Tijdens de cursusdagen helpt cursusleider Tony Robbins de kracht uit jezelf los te krijgen. ‘Haal het maximale uit jezelf’, is zijn boodschap. Bij het seminar ervaarde ik een overwinningsmentaliteit. Tony laat mensen zien dat veel meer mogelijk is dan ze denken. Alles zit bij jezelf.

Hete kolen

Dat bleek wel op het moment dat ik mijn angst overwon en met blote voeten over hete kolen begon te lopen. Mensen die niet echt geloofden dat ze hiertoe in staat waren en toch hun voeten op de kolen zetten, verbrandden hun voeten. Het onder controle houden van emoties is één van de belangrijkste leerpunten geweest.

Allemaal hebben we wel eens ergens geen zin in. Hoe krijg je het toch voor elkaar een bepaalde activiteit uit te voeren zonder dat je er hinder van ondervindt? Ook daarover praat Tony Robbins met zijn publiek. Hij schetst hoe je door kunt gaan. Wat hij me ook heeft geleerd, is om nog dankbaarder te zijn.

Dankbaar

Stiekem blijk ik voor heel veel gebeurtenissen dankbaar te mogen zijn. Dat was ik natuurlijk al wel, maar op een andere manier. Als ondernemer verwelkom ik graag nieuwe klanten. Soms neemt een klant afscheid van je bedrijf. Daar kon ik echt van ontdaan zijn. In New York ben ik me meer bewust geworden van wat ik al heb. Er zijn al zoveel bedrijven klant geworden. Je bedrijf gaat over die klanten. Daar mag je best nog wat meer van genieten. Voor mij heeft dit inzicht mijn werk mooier gemaakt.

Je runt niet alleen maar een bedrijf voor mensen die jou weer verder moeten brengen. In de seminars werd gesproken over het onderhouden van relaties. Ondernemers zijn vaak gericht op een klantenkring. Het is nog mooier om met iedereen een band op te bouwen, waardoor je echt met handel bezig bent tussen mensen. Dat maakt het werk niet alleen leuker, je begrijpt elkaar ook beter.

Het is niet altijd mogelijk om met iedere klant een aparte band op te bouwen, maar je kunt wel zorgen dat je klanten zich speciaal voelen. Dat geldt net zo goed voor de gasten in de horeca. Toon je echte interesse in mensen, dan helpt dat bij het creëren van een band.

Comfort zone

Tijdens een bezoek aan een seminar als dat van Tony Robbins treed je ver buiten je comfort zone. De eerste dag is eng, op dag twee sta je mee te springen. Het is onmogelijk om alles wat hij met het publiek bespreekt bij thuiskomt direct in de praktijk te brengen. Voor mij waren dankbaarheid en het opbouwen van relaties nu de belangrijkste aspecten.

Volgend jaar brengt Tony Robbins een bezoek aan Londen en Amsterdam. Alle reden dus om nog eens aan te sluiten en vervolgstappen te zetten.