Wie een succesvol bedrijf wil runnen, creëert nieuwe kansen door de samenwerking met anderen op te zoeken. Dat realiseerde ik me ook bij het verder uitbouwen van het merk Plukkruidje.

In Ethiopië besloot ik de samenwerking met anderen op te zoeken in die zin dat ik op zoek ging naar een kruidenplantage. Daarvoor hanteerde ik enkele criteria. Wie weet waar hij voor staat, weet precies wat hij wel en niet kan verlangen.

Criteria

Mijn vorige blog eindigde bij het moment waarop ik besloot een kruidenplantage voor Plukkruidje te gaan zoeken. Samen met de versterking die ik had meegebracht, doorkruiste ik Ethiopië op zoek naar een geschikte kruidenplantage waar de mensen zaken met ons wilden doen. In totaal bezochten we vier plantages.

We wisten precies aan welke criteria zo’n plantage moest voldoen. We zochten een schone teelt, waar nagenoeg geen bestrijdingsmiddelen werden gebruikt. Vanuit Europese wetgeving wordt een norm aangehouden voor de import, maar wij wilden daar ver onder blijven.

Opleiden

Omdat de thee uiteindelijk ook op de plantage per zakje wordt verpakt, vonden we het heel belangrijk dat van schone ruimtes gebruik werd gemaakt. Daar hebben we de mensen op de plantage ook in opgeleid. Behalve een schone verpakking is het belangrijk dat de juiste marges worden aangehouden. Zo wordt bij de theesmaak ‘even ontspannen’ van twee gram appelmunt gebruik gemaakt en van vier gram citroenmelisse.

Intensief samenwerken

Eén kruidenplantage stak boven de andere drie uit. Hier stond voor 750 hectare aan kruiden en bloemen. Inmiddels werken we ruim een jaar met deze plantage. We zijn niet alleen afnemer, maar we werken intensief met de mensen samen. Iedere donderdagochtend heb ik een skypegesprek met één van de medewerksters, zij is mijn vaste aanspreekpunt. De plantage is op deze manier veel meer dan alleen een groothandel.

Dagelijkse gang van zaken bespreken

Vanuit Plukkruidje weten we precies wat met de geteelde producten gebeurt. Ik vind het heel fijn om op de hoogte te zijn van het complete proces. Met de mensen ter plaatse bespreek ik de voorraden van de verpakkingsmaterialen, net als de staat van de planten. Eén keer in de zoveel tijd besluiten we oude planten weg te halen en nieuwe zaden in de grond te stoppen.

Nu ik de perfecte oplossing voor Plukkruidje gevonden heb, reis ik nog slechts één keer per jaar naar Ethiopië. Mijn reis combineer ik altijd met een bezoek aan het goede doel dat ik ter plaatse steun. De kruidenplantage van Plukkruidje bestaat uit een halve hectare waar achttien soorten kruiden op groeien. Als ik die plantage in bloei zie staan, weet ik dat we voor Plukkruidje de juiste keuze hebben gemaakt.