Het is een wekelijks ritueel: voor de oprit van ons kantoor in het Westland komt een bestelbus aangereden die ons blij maakt met een nieuwe bestelling. Met 11.000 zakjes thee om precies te zijn. Alle theezakjes zijn afkomstig uit Ethiopië. Daar ligt de theeplantage waar Plukkruidje gebruik van maakt.

Tijdens het opstarten van Plukkruidje wist ik dat ik een goed doel wilde steunen. Op dat moment twijfelde ik nog tussen Fairtrade worden, of zelf iets opzetten. Ik besloot voor de laatste optie te gaan.

Zien waaraan ik bijdraag

De doelstelling van Fairtrade producten vind ik heel sterk, maar het is minder persoonlijk en ik wilde graag dat mijn bijdrage aan een goed doel duidelijk was voor mij. Wat draagt mijn geld bij? Dat wilde ik weten.

Verstoten kinderen

Tijdens mijn reis door Ethiopië bezocht ik een foundation, Cheshire Services. Deze stichting vangt gehandicapte kinderen en jongvolwassenen op in een gemoedelijke omgeving. De kinderen zijn vaak verstoten door familie en staan er alleen voor. Wat de stichting doet, is steun bieden die nodig is na bijvoorbeeld een operatie aan een klompvoet. Tijdens de revalidatieperiode krijgen de jongeren training en kunnen ze gebruik maken van een zwembad.

Protheses

De stichting beschikt over een eigen park met verschillende huisjes, waar ook een dokterspost aanwezig is. Aangenaam verrast was ik ook bij het zien van een laboratorium, waar protheses worden gemaakt voor de jongeren die een arm of een been missen.

Oppikken

Het hele park wordt gerund in eigen beheer, door zo’n dertig tot veertig medewerkers. De situatie van mensen met een handicap is schrijnend in Ethiopië, met name omdat familieleden er vaak van overtuigd zijn dat deze mensen zijn behekst. Medewerkers van de stichting gaan daarom ook actief op zoek naar deze mensen en pikken ze op wanneer ze bijvoorbeeld op straat aan het zwerven zijn.

Een nieuwe kans

Met de juiste operaties en revalidatie, maken deze jongeren weer een kans in de maatschappij. Tijdens hun verblijf op het park krijgen ze scholing en werken ze samen aan verschillende projecten. De mensen die hier werken, zijn ontzettend trouw aan de kinderen en dankbaar voor de hulp die ze krijgen. Ik voelde me bijna schuldig dat ik ze niet alles kon geven wat ze nodig hebben.

Doelen stellen

Wat ik tijdens mijn verblijf prettig vond om te zien, was dat de medewerkers zichzelf duidelijke doelen stellen en precies kunnen vertellen wat ze nodig hebben. Dat jaar hadden ze vierhonderd mensen aan een prothese geholpen, het doel voor het jaar daarop was een aantal van zeshonderd.

Puzzelstukje

De manier waarop ze dat willen bereiken, brengen ze duidelijk in kaart. Zo wist ik precies waar mijn geld naartoe zou gaan. Het is altijd mijn droom geweest om naast Plukkruidje ook maatschappelijk te ondernemen. Op het moment dat ik mijn bedrijf startte, wist ik dat het ondersteunen van de stichting het ontbrekende puzzelstukje kon zijn. Het maakt het product compleet.

Samen een bijdrage leveren

Mijn reizen naar Ethiopië hebben dat gevoel versterkt. Met het afnemen van theebladeren uit Ethiopië hielpen we de plaatselijke samenleving al, maar nu zijn we er voor nog meer mensen. Veel bedrijven helpen op deze manier, maar dat aantal zou wat mij betreft nog mogen toenemen.

Slogan

Sinds vorige maand laten we aan de mensen die genieten van de thee van Plukkruidje zien waar we voor staan. Op de verpakking staan nu de woorden: ‘Plukkruidje thee, daar help je anderen mee.’ En daar word ik als ondernemer heel erg blij van!