We zien ze al een flink aantal jaren in de horeca voorbijkomen: de grote glazen verse muntthee, vaak met een beetje honing. Gek eigenlijk, dat er aan het assortiment van verse thee nooit andere smaken zijn toegevoegd. Bij Plukkruidje zagen we een kans.

In een jaar tijd zijn we driehonderd kruiden gaan testen.

Drie uitgangspunten

Bij het testen van de kruiden hielden we telkens drie uitgangspunten in het achterhoofd: De thee moet in de eerste plaats een goede smaak hebben, geneeskracht bieden en twee tot drie weken houdbaar zijn. We gingen aan de slag en kregen daarbij hulp van chef kok Youri Verbeek.

Weg met kleur- en smaakstoffen

Uiteindelijk is het ons gelukt: het assortiment van Plukkruidje kent nu zeven verschillende smaken. De kruiden zijn gegroeid op onze plantage in Ethiopië. Van de kruiden maken we verse thee, zonder smaak- en kleurstoffen. Want dat is precies wat bij de bekende theemerken gebeurt: het toevoegen van stoffen die een kopje thee een stuk minder gezond maken dan je in eerste instantie zou denken.

Naam van de theesoorten

De theezakjes van deze merken laten niet zien van welke kruiden nu eigenlijk gebruik wordt gemaakt. Daarom wilden we de zakjes van Plukkruidje transparant houden. De werking van iedere thee, hebben we in de naam verwerkt. Zo kwamen we tot deze verschillende theesoorten:

– Morgen fris
– Even ontspannen
– Natuurlijk zetje
– Winterrust
– In balans
– Goed buikgevoel
– Groene munt

De juiste kruid bij iedere aandoening

Driehonderd kruiden dus, zijn we verspreid over een jaar gaan testen. Iedere smaak thee kent een kruid die de naam kracht bij zet. De thee ‘natuurlijk zetje’ bijvoorbeeld, bevat echinacea. Een kruid die goed is voor de weerstand. Daar hebben we ook heel erg op gelet bij de samenstelling van de kruiden: welke kruid is goed voor welke aandoening?

Chef kok

Chef kok Yuri Verbeek heeft ons daar gelukkig bij geholpen. Van koken maakt hij een spektakel en ook over de samenstelling van thee weet hij op boeiende wijze veel te vertellen. Yuri zocht de juiste kruiden uit en was erbij toen we de samenstellingen gingen testen.

Voldoende smaak

Wat we vooral wilden, was een zo natuurlijke mogelijke smaak van iedere thee. Bij muntthee wordt vaak nog een scheutje honing gebruikt, dat is bij ‘groene munt’ niet nodig. De thee beschikt van zichzelf over voldoende smaak.

Voorkeur

Of er in de toekomst nog smaken bijkomen? Dat denk ik wel. Wie weet verdwijnt er op den duur ook wel eentje. Het is mooi om te zien hoe iedereen een bepaalde voorkeur voor één van onze theesoorten ontwikkelt.